Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2013 15:24 - ….поради що се срамиш да се наречеш българин – не знаеш ли, че и ние царе сме имали , и закони и просперитет?
Автор: assiavassileva Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 6979 Коментари: 10 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

….поради що се срамиш да се наречеш българин – не знаеш ли, че и ние царе сме имали , и закони и просперитет?

 

Из книга „Нави” – сборник „Тракиските хроники”:

Гл27:21 „…Тези двадесет Орфееви заповеди са наречени с право Заповедите на Свободата, защото те освобождават всеки човек, който ги съблюдава. И като написа всичките правила и постановления Божии в Голямата книга на Закона, и направи преписи от нея за всеки храм и за царските съдии, цар Спаред назначи двадесет съдии за двадесетте области на царството си, и сам той заседаваше заедно с тях по един ден всеки месец, като ги наставляваше в разпоредбите на закона и отговаряше на всичките им въпроси за по-трудните тъжби и решения.

А всички по-тежки случаи се довеждаха, в негово отсъствие, до знанието на трима главни съдии между тях; които, ако не можеха да постигнат съгласие, довеждаха спора до него за окончателно съдийско отсъждане.

Така цар Спаред въведе правда и законност в своето царство, и сам той се стараеше пред Бога да води благочестив живот, и да управлява людете богоугодно и справедливо. И това му се вмени за правда.

И потекоха огромни богатства към държавната съкровищница и към божеските храмове, защото Бог благослови управлението му с мир и изобилие отвсякъде.

…. 30: А за всички, които престъпваха тези негови точни закони и разпоредби, за тях наложи строги наказания и четверократната глоба, изкупваща стойността на всяка кражба или измама.

Така, скоро след като съкровищата се умножиха четверократно, повече никой не дръзваше да мами или краде в  царството му, нито от своите, нито от чуждите.

И все пак, това бяха най-човечните закони, защото цар Спаред не позволяваше на никого да се отрязва ръка, или крак или друг телесен уд за никое престъпление, както имаха обичай да правят другите народи. Но всичкото наказание беше в глоби, та да могат с ръцете си да се покаят и да поправят извършеното, като се потрудят повече, вместо да са сакати и да тежат на домовете си, и на градовете и селата си……”

Има от какво да се поучим тук – днес честните, работят, за да издържат престъпниците и лъжците, мързеливите и „хитрите”. Но не винаги е било така по нашите земи и е имало разумни и благочестиви царе, и изобилие и просперитет !!!! Да се молим за благочестиви управници – това е единственият изход от блатото, в което тъне днес българския народ .

 

 




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aristotelis - Някой от Орфическите химни както са ...
08.02.2013 16:39
Някой от Орфическите химни както са били написани и ги пеели древните на "старогръцки език" през 6-ти век преди христа по-време на "орфическите мистерйи"http://aristotelis.blog.bg/history/2012/04/24/djoshua-deivid-stoun-orfei-osnovateliat-na-gryckata-mistichn.944934
The Festival’s Orpheus Award is named for the legendary Greek poet and “father of songs”
LAGFF 2012- ORPHEUS AWARDS
6th Annual Los Angeles Greek Film Festival, MAY 31-JUNE 2012.
WEB: http://lagff.org/
Official Festival Trailer
Music Marios Strofalis
Animation Panagiotis Rappas
цитирай
2. aristotelis - кутригури. . . хуни. . . . Утигур. . . . ...
08.02.2013 16:42
кутригури...хуни....Утигур....готите....Прабългари...тюркски....оногури...Славяни...?
кои са тези неграмотни и варвари племена?
Учениците от испания благодарят на гърция
GRACIAS GRECIA - Video Febr 2013
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=huzfSsSwT5Y#!
цитирай
3. aristotelis - статията е посветена на анонимни ...
08.02.2013 16:44
статията е посветена на анонимни шантави помияри тракедонисти-македонисти-автомобилисти
Академик Проф. Васил Тодоров Гюзелев е виден български историк, изследовател на българското средновековие.

..........Славяните принадлежат към индоевропейската езиково-етническа общност. По археологически данни в земите на днешните европейски държави техните най-ранни селища се откриват в Полша, Беларус, Украйна и европейската част на Русия. .Славяните идват в балканските провинции на Византия както всички други “варварски” народи преди тях – със силата на меча. В края на V и началото VI в. те започват да нахлуват южно от р. Дунав, грабят каквото могат и се изтеглят.
Първите сведения за славянската колонизация на Балканския полуостров са края на VІ в. и принадлежат на сирийския писател Йоан Ефески. През есента на 586 г. те обсаждат Солун в продължение на една седмица, като използват специална обсадна техника, описана в “Чудесата на св. Димитър Солунски”. Жителите на града успяват да подпалят обсадните машини и славяните се оттеглят.
Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.
Прабългарите, както всички тюркски народи, имат лунен календар, състоящ се от цикъл от 12 години, всяка от които носи името на почитано животно: І – сомор (мишка), ІІ – шегор (вол), ІІІ – вер, бер (тигър), ІV – дванш (заек), V – неизвестно (вероятно дракон), VІ – дилом (змия), VІІ – мор [им] (кон), VІІІ – текуч (овен), ІХ – неизвестно (вероятно маймуна), Х – тох (кокошка), ХІ – етх (куче), ХІІ – дохс (свиня).
цитирай
4. aristotelis - . . . . . . . . . средновековните бъл...
08.02.2013 16:45
.........средновековните българи са смятали местното население за гръцко!
НАШИТЕ РОДИТЕЛИ НЕ ГИ ИЗБИРАМЕ НИЕ А ГИ ПОЧИТАМЕ И ГИ УВАЖАВАМЕ КАТО ТАКИВА КАКВИТО СА В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ!
Божидар Димитров 12 мита в българската история Митът за ролята на прабългари, славяни и траки в образуването на българската държава и народност.

Тук искам да отбележа твърдението на някои византийски хронисти, че в навечерието на славянското заселване на Балканите в първата половина на VII век Тракия е напълно опустяла и равнините й са обрасли с тръни и храсти. Това сведение неслучайно съвпада с мнението на автора на български апокрифен летопис от XI век, според който, когато славяните и българите навлезли в Мизия, заварили територията от 130 години опразнена от елини. Това сведение е интересно и с факта, че средновековните българи са смятали местното население за гръцко!
цитирай
5. aristotelis - Институт по Тракология към Бълг...
08.02.2013 16:46
Институт по Тракология към Българска Академия на Науките
ИНТЕРАКТИВНАТА ЗОНА МЕЖДУ ГЪРЦИ И ТРАКИ
Валерия Фол-Калин Порожанов
Между Троянската война през ХІІІ и началото на VІІІ в. пр. Хр. елините окончателно усвояват пространството от остров Крит на юг до Северна Егеида и от остров Керкира на запад до малоазийския бряг на изток. Този процес може да се разглежда като вътрешна елинизация на тази обширна територия. По това време от писмените извори изчезват траките от островите Лемнос, Тасос, Наксос, Имброс и Самотраки, както и от континентална Гърция (Тесалия, Беотия, Атика, Фокида), които са изтласкани или елинизирани. Външната елинизация е продължение на вътрешната и укрепва елинството през VІІІ - VІ в. пр. Хр., когато се разгръща т. нар. Велика гръцка колонизация. Тя е културно-историческо опознаване и сближаване в нови междуетносни социо-културни и езикови отношения, извънредно плодотворни за трите тракийски крайбрежия на Черно, Мраморно и Северно Егейско море. През VІІІ - VІІ в. пр. Хр. елините идват по тракийските крайбрежия като апойкисти, т. е. като хора, отделили се от своя роден ойкос (дом), от своя град-майка, метрополията. Настрана от него те съграждат свое ново селище, апойкия. Апойкии възникват по тракийските крайбрежия на Егейско, Мраморно и Черно море. По егейския бряг елините се появяват към края на VІІІ, а по черноморския и мраморноморския - към края на VІІ в. пр. Хр. В центъра на "Тракия на моретата" стои Истанбул (ант. Бизантион - Константинопол), основан през VІІ в. пр. Хр от дорийски гърци апойкисти от Мегара. Първият голям град на север от Бизантион е Созопол (ант. Apollonia Pontica), основан в края на VІІ или през първата половина на VІ в. пр. Хр. от йонийски гърци преселници от Милет. През VІ в. пр. Хр. от дорийски гърци е основан Несебър (ант. Mesembria).
цитирай
6. aristotelis - Димитър Ангелов ТРАКИТЕ ДО ПА...
08.02.2013 16:47
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III—I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура.
цитирай
7. aristotelis - Нещо последно и много сериозно от ...
08.02.2013 16:49
Нещо последно и много сериозно от мене......... Не стига че цяла европа ни се смее и ни се подиграва за износа на проститутки и цигани и нашето достойнство и престижа като народ е под нулата и продължава да върви на долу..... А за това имам лични горчиви впечатления понеже пътувам много често по-работа в европа...... А остава европейците скоро да започнат да ни се смеят и да ни се подиграват за историческата порнография, простотий, идиотски и лайнарски исторически измислени теорий, на дълбоко комплексирани и нищожни спаротокови псевдоапостоли, тракедонисти-македонисти-автомобилисти!!!
България за да върви на пред, спешно се нуждае от духовно уравновесени граждани, който ще се гордеят и обичат България за това което представлява в действителност, с плюсове и минуси, както важи и за останалия свят, а България за 1000 години е направила ЧУДЕСА в всичките науки и не й трябват прости и тъпи псевдоапостоли за да гледа света от високо, както й се полага и ЗАСЛУЖАВА!!!!!!!
цитирай
8. dinkov - Динков
08.02.2013 21:45
Охо... видния простак aristotelis пак се е проявил.
Попитали пора защо мирише ? - Ами защото съм пор - отговорил той.
Че видния простак aristotelis няма смисъл човек да го пита защо така се проявява. Ами защото е простак.
Между другото всички комплексирани гърци не правят разлика между древните елини и сегашните гърци. А Гърция е много хубава страна. Там има доста свестни хора. А на простаците не трябва да се обръща внимание.
Ицко
цитирай
9. aristotelis - 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
09.02.2013 11:02
Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
10. lyuliak - Време е, крайно време
21.12.2013 00:16
ДРЕВНИТЕ НИ ЦАРЕ да изпълнят учебника на децата и да заквасим с благородния им дух нашите наследници!.. ако не искаме да ни управляват затъпели поклонници на чалгата или чуждопоклонници...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: assiavassileva
Категория: Други
Прочетен: 190904
Постинги: 31
Коментари: 63
Гласове: 116
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031