Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2012 14:38 - Храната на 21-ви век
Автор: assiavassileva Категория: Други   
Прочетен: 5397 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 16.05.2012 14:46


Храната на 21-ви век




Определят съвременното общество като “консуматорско”, а времето в което живеем като “векът на информацията”. Удивително е колко допирни точки могат да се открият между консумирането и възприемането на информация. Поглъщането на информация като своеобразно  хранене е ежедневно. Доказва го и самият език  чрез изрази като: „сладки приказки”, преглъщам обида”, „изяждам книгата с кориците”; или определяне на информация от типа „жълта преса” като „бълвоч” и „помия”.  Самата ни физиология сякаш ни предизвиква – именно устата е орган, и на храненето, и на речевата комуникация. А и да не забравяме максимата, че „Ти си това, с което се храниш!”

Видяното и чутото, което ни провокира всеки ден  -  усвояваме,  точно както и се  храним - в „заведения за бързо хранене” /вестници, билбордове, реклами по радио и телевизия/  и приемайки  предимно „полуфабрикати”  /готови клишета и заучени рефрени/. „Храната” е изобилна и разнородна, предлага се  в големи количества, но доколко вникваме в смисъла и търсим задълбочен анализ на възприетото?  

Безспорната сила на медиите допълнително оказва натиск и се опитва постоянно да ни манипулира, чрез наготово поднесени и примамливо опаковани чужди заключения и възгледи ,които ние безкритично да приемем за свои,  и да си спестим труда от собствен анализ и упражнение на ума. Но, както рафинираната захар и рафинираното брашно се оказват много вредни и основен фактор за затлъстяването в световен мащаб – така и „рафинираните” и готови за директна консумация клишета, водят до закърняване на способността за задълбочено вникване и собствена преценка на заобикалящото ни.

 

Всички тези процеси, именитият американски професор Наом Чомски, определя като  „корумпиране на разума”. Според него съвременният човек ползва мозъка си „по-скоро като склад за данни, отколкото като машина за анализиране на данни”. Той алармира затова, че отказа ни да ползваме мозъка си , води до пълно зомбиране на човечеството, което се отказва да живее собствения си живот.

Така, че  ако трябва да се предпише някакъв” хранителен режим” по отношение на възприемането на информация, то той би трябвало да изглежда така:

- внимавайте кой ви поднася храната

-  не яжте набързо и по много

-  подбирайте нерафинирана и пълноценна храна

- дъвчете продължително, до пълно смилане на храната

- пазете се от полуфабрикатите и аламинутите

Ще завърша без метафори, в прав текст:

Нека от опит да познаем сладостите и несгодите на живота. Да направим своите си грешки и да извоюваме собствените си победи. Да не се оставяме да се превърнем в продукт на едно реалити-шоу, където някой режисира уж реално случващия се живот, за да ни употреби за постигане на  скритите си цели.  

Животът, които имаме е един и ни е поверен много лично!

 

Автор: Ася Василева

15-05-2012г.

 

 




Гласувай:
3



1. lyuliak - забелязвам
23.05.2012 00:35
че когато се храня концентрирано, с благодарност и с мисъл за храната, дори и малко ме нахранва и ми е много вкусно. А когато е пред компютъра и набързо, след половин час пак съм гладна... Като бях малка и четях, докато се храня, баба настояваше че така ми отивало "в кривото гърло". Хората макар и стари, са разбирали от духовните неща. Но тогава не можеше да ми го обясни, и аз не я слушах...
цитирай
2. assiavassileva - Точно така е - аз пък имам спомен с ...
24.05.2012 17:31
Точно така е - аз пък имам спомен с дядо ми,който много обичаше цветята и цялата му градина беше насята с цветя. Един съсед - "прагматик" все му се чудеше и го питаше - "Защо не насадиш салата или нещо полезно,китки ли ще ядеш...".А дядо ми му отговори - "Да, това е храна за душата." Та ние се грижим често само за корема,но гладът е много по-голям и трябва храна за очите,ушите,сърцето и всичките ни сетива...Човекът е многоизмерен,но просто днес сме уморили от глад половината си същество и храним само "прасето" в нас...звучи грозно,но ако се загледаме и сме по-честни....
цитирай
3. lyuliak - брей...
28.05.2012 23:45
как добре го е казал дядо ти...

Аз в последния един месец имам направо някакъв небивал пристъп на цветарство -
освен в стаята която отдавна е пренаселена
засадих едни запустели съндъчета из коридорите в работата и реакцията на колегите освен почуда, беше че взеха да се радват. / Щото винаги го имам момента да изглеждаш като идиот когато в една институция садиш цветя "вместо чистачката"/. Ама сега пък ни поглеждат като с очи. Сякаш във всяки ъгъл на коридора имам "приятели".

Много е особено.
цитирай
4. анонимен - устата, устните
07.06.2012 22:20
се свързват и с целувката като много специално и не-заменимо с друго нещо действие на отношение и чувства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: assiavassileva
Категория: Други
Прочетен: 190929
Постинги: 31
Коментари: 63
Гласове: 116
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031